Bee Pretty -korut

Bee pretty -korut

Olen aina rakastanut koruja. Usein kuitenkin korujen käyttöä rajoittaa erilaiset touhukkaat harrastukseni, joiden myötävaikutuksesta korujen käyttöikä on lyhyt (ne katoavat, menevät sotkuisiksi, tippuvat milloin ruohikkoon, milloin veteen tai rikkoutuvat). Käytän siis hyvin rajatusti koruja. Niiden täytyy kestää kulkea kanssani, ne eivät saa puristaa, ahdistaa tai tarttua mihinkään ja mielellään ne voi myös tarvittaessa puhdistaa.

Koruilla täytyy olla myös jokin merkitys tai syy, miksi puen ne päälleni tai otan ne mukaani.

Tutustuttuani joogaan, kiinnostuin samalla ajatusmaailmasta ja myös kauniista Mala-koruista. Olen pienestä saakka ollut kivien kerääjä, kukkien kuivattaja ja juurien rapsuttaja. Kiviä olen tuonut reissuiltani kotiin (matkalaukun ylimääräiset kilot) ja laittanut milloin niitä kotona kukkapurkkeihin koristeeksi, milloin upottanut talteen sementin pintaan. Kivi oli siis minulle hyvin luonnollinen materiaali korujen tekoa silmällä pitäen. 

Kivi on luonnon materiaali, joka tuntuu hyvältä ihoa vasten. Kivillä uskotaan myös olevan vaikutusta kantajaansa, milloin joko rohkaisevasti, iloa tai turvaa tuoden tai vaikka mielialaa piristäen. Arkeologiset löydöt ovat osoittaneet, että jo kivikaudella ihmiset keräsivät ja osoittivat kiinnostusta jalokiviin. Ensimmäisiä ihmisen käyttämiä jalokiviä olivat ametisti, vuorikide, meripihka, jade, jaspis, korallit, lapislatsuli, helmet, serpentiini, smaragdi ja turkoosi.


Jalokiviopissa määriteltynä jalokivillä ja korukivillä ei ole tarkkaa rajaa. Jalokivinä pidetään kovimpia kiviä. Korukivet eivät ole hinnaltaan yhtä arvokkaita, kuin jalokivet, mutta nekin ovat kauneudessaan ylittämättömiä. Jalokivet punnitaan karaateissa, missä yksi karaatti on gramman viidesosa. Korukivet punnitaan grammoittain tai jopa kiloittain.


Mala-koruja on käytetty tuhansia vuosia etenkin idän kulttuureissa tuomaan mielenrauhaa, vahvistamaan keskittymistä ja rukouksien sekä matrojen laskussa apuna. Korukiviä eri kulttuureissa ympäri maailmaa käytetään poistamaan fyysisiä, psyykkisiä ja henkisiä tukoksia. Niiden uskotaan auttavan energiaa virtaamaan vapaasti kehossa ja näin ollen vaikuttavan terveyteen kokonaisvaltaisesti. Kivien hoitavia vaikutuksia ei ole tieteellisesti todistettu, kuten ei ole monien muidenkaan täydentävien hoitomuotojen, mutta moni uskoo ja tuntee kivien hoitavan voiman.
Karneoli, jade
Karneoli, jade

Suomesta on tavattu yli sataa erilaista kaunista, korukäyttöön soveltuvaa kivimateriaalia. Niiden joukossa on monia arvomineraaleja, kuten timantti, rubiini, safiiri, smaragdi, jaloberylli, kordieriitti, jalotopaasi, jade ja koruihin kelvolliset kultahiput. Suomen merkittävin ja tunnetuin korukivi on spektroliitti, joka on sateenkaaren väreissä hehkuva labradoriitti-maasälpä. Suomesta löytyy myös erilaisia kvartsin muunnoksia, savu-, ruusu-, sini- ja raitakvartsia sekä hennonviolettia ametistikvartsia.


Mala-korut

Sammalakaatti, sitriini, elämänpuu
Sammalakaatti, sitriini, elämänpuu


Mala-koruilla on ollut oma tärkeä roolinsa monissa kulttuureissa ympäri maailmaa. Perinteen mukaan malalle annetaan yleensä tarkoitusperä tai mantra, joka toimii vaikka meditaation tukena, kun taas jotakin toista se auttaa keskittymään ja löytämään polun kohti tavoitteitaan ja unelmiaan. Jokaisella korukivellä, eli puolijalokivellä, on oma merkityksensä.

Kaulaan laitettavissa Mala-koruissa on 108 kappaletta helmiä, joiden lisäksi mukana on yksi suurempi guru-helmi. 108 kerrotaan olevan pyhä numero hindulaisuudessa, kaikkeuden ilmentymä. Numero 108 myös yhdistää auringon ja kuun maahan. Sanotaan, että numero 1 ilmentää jumalallisuutta, omaa totuuttamme, 0 taas tukee nöyryyttä henkisessä harjoituksessa ja 8 äärettömyyttä ja ajattomuutta.

Korumme

Bee Pretty!

Korujeni materiaaleiksi valikoituivat kivi, puu, lasi ja metalli.

Mala-kaulakorut 

teen puuhelmistä ja korukivistä ja ne solmitaan käsityönä yksittäin niin, että jokaisen helmen välillä on solmu. Näin tehden helmet eivät hankaa toisiaan ja jos koru katkeaa, eivät helmet tipu kadoksiin. Kaikilla helmiketjuilla on oma käyttöaikansa. Sanotaan, että ketju katkeaa, kun helmet ovat tehneet tehtävänsä. Koska olen käytännön ihminen, halusin, että kantamallani Malalla on myös arkea auttava merkityksensä kauneuden lisäksi. Suurimmassa osassa korujani on siksi avainlenkki sidottuna kiinni guruhelmen jälkeen, jotta korussa voi kantaa mukanaan vaikka kotiavainta. Toki avainlenkkiin voi kiinnittää vaikka oman riipuksen halutessaan. Malassa olevan riipuksen (osassa malleja) voi halutessaan irrottaa.

Malassa on 108 helmeä (6mm-8mm) ja guruhelmi tai puinen päätelaatta, päässä avainlenkki ja riipus, tai pelkkä riipus.

Mala-rannekorumme

on valmistettu korukivistä (6mm-8mm) ja puuhelmistä. Rannekoruissa on kaksi erilaista mallia; säädettäväksi tehty malli ja joustava malli. Korujen koot vaihtelevat 15cm-20+cm ympärysmitaltaan, joten tarkistathan että korusi on sinulle sopiva. 

Jokainen koru on yksilöllinen, toista samanlaista ei ole. Jokainen korukivi on toisestaan poikkeava värityksen, muodon ja kuvioinnin suhteen, puuhelmissä on vaihtelua ja myös korut kokoan yksilöllisesti metallivälihelmet ja pienet amuletit mukaanlukien.